dissabte, 31 d’octubre del 2009

Aprenem encara una mica més sobre els debats!!

En aquesta sessió de seminari, es van explicar dos contes, el de la Silvia i el de la Pilar.
El conte de la Silvia, "L'últim metro de la matinada", era una història que ens va captivar a tots i que a mi em va transportar a aquella estació de metro mentre l'explicava.
A continuació, vam comentar els errors que havíem observat, com per exemple, la gesticulació, la velocitat i la pronúncia, ja que al anar molt de pressa a vegades no se l'entenia.
Després va ser el torn de la Pilar, que ens va explicar el conte "Lilo", que ens va agradar molt a tots i ens vam vincular amb el nen del conte, va ser una història molt maca i va saber captar molt bé la nostra atenció.
Després ens tocava actualitat educativa, i en aquest cas, vam ser la Meritxell i jo, les que vam explicar la notícia i vam preparar el debat.
Com a conclusió d'aquesta entrada al bloc, faig referència a allò més destacat de la sessió, el que vam aprendre del debat, ja que vam veure que sabíem debatre i que ens posicionàvem molt bé en el nostre paper, però que havíem de donar els nostres arguments a l'hora de debatre, no passar la pilota de camp a camp.

dijous, 29 d’octubre del 2009

Modifiquem les nostres imatges!!

La segona activitat que hem realitzat amb el GIMP és la següent:

1) Primer de tot, hem escollit una altra imatge i l'hem retocat.

Passos a seguir:
- Anar a "caja de herramientas", i escollir la opció "seleccionar una zona rectangular", llavors seleccionar aquell tros de la imatge que volem i anar a "imagen" i "recortar a la selección".
- Un cop retallada, canviarem els píxels perquè la fotografia pugui entrar al bloc, i farem els mateixos passos de l'activitat 1. Passarem de 3648 d'ample x 2736 d'alt píxels, a 300 x 330.

I aquest és el resultat del primer pas.





2) Després, un cop retallada la fotografia, hem de modificar-la, jugant amb les opcions que el programa ens ofereix.

En aquest cas, es modifica el contrast i el balanç de colors.





3) I per últim, retallar un dels elements de la fotografia, utilitzant "herramienta de selección libre", després "imagen" i "recortar selección" i per a què no es vegi el fons, "filtros", "desenfoque gaussiano".


I aquest és el resultat!!

Descobrim el GIMP!

El Gimp és un programa de software lliure, que serveix per a retocar i modificar les imatges que tu vulguis.
Hem experimentat amb ell a través de dues activitats que explicaré a continuació.



1) Primer de tot, hem fet fotografies a classe, d'allò que més ens cridés l'atenció o de nosaltres mateixos amb els nostres companys. Després hem seleccionat una de les imatges i l'hem obert en el programa GIMP, i hem modificat els píxels que tenia per tal de que poguéssim publicar-la al bloc.
Passos a seguir:
- Anar a "imagen" i seleccionar la opció "escalar imagen", a continuació modificar els píxels, a un valor inferior a 350 d'ample. Tenint en compte que la cremallera que hi ha al costat estigués lligada.
I aquest és el resultat de la primera activitat que hem realitzat.



dimarts, 27 d’octubre del 2009

La Blocosfera!

Una blocosfera engloba un conjunt de blocs i, per tant, permet la interacció entre diferents blocaires.

Quan parlem d'una blocosfera educativa ens referim a aquella que engloba un conjunt de blocs de la mateixa temàtica i permet que entre diferents blocs hi hagi una relació, per tant, que tothom qui vulgui hi pugui accedir a ell i trobar informació que l'interessi.

Nosaltres podem reflexionar a partir de diversos blocs i deixar els nostres comentaris.

També existeixen altres conceptes com per exemple, el mem, que es tracta de què si l'autor d'un bloc està interessat en fer una reflexió conjunta amb altres persones sobre un tema en concret, fa una reflexió inicial i convida a altres blocaires (persones que creen i mantenen actualitzat el seu bloc) a pensar-hi sobre el tema.

Després de llegir i aprendre una mica més sobre el que era una blocosfera, vam haver de realitzar nosaltres mateixos en petits grups una blocosfera d'un tema que ens interessés, en el nostre cas, vam triar el tema dels contes infantils.
Entre totes vam buscar diversos blocs, documents i pàgines en les que parlessin dels contes, la seva importància i on hi haguessin alguns contes, ja fossin escrits o animats, i després vam començar a realitzar el nostre bloc.


Aquí teniu el nostre bloc, esperem que us agradi!

dissabte, 24 d’octubre del 2009

Els nostres mestres!!

El seminari l'hem iniciat amb un breu qüestionari que ens ha donat la Paula, per saber perquè havíem triat aquesta Universitat.
A continuació, la Lorena ens ha explicat el seu conte, "Conte dins un Conte". M'ha semblat molt curiós i interessant, ja que el fet d'explicar un conte dins d'un mateix conte i que els oients entenguin el significat no sempre és fàcil, però ella ha sabut captar la nostra atenció molt bé, i ens ha fet adonar-nos a tots, que és millor no capficar-se en un problema o en una cosa dolenta que ha de venir, que és molt millor viure el dia a dia, el nostre present.
Després hem comentat els aspectes formals a millorar dels nostres treballs, és a dir, com hem de presentar els treballs de forma correcte i formal.
Posteriorment, hem passat a explicar els nostres mestres. Ens hem reunit en petits grups i hem parlat de les anècdotes i sentiments positius i negatius que teníem dels nostres mestres en cadascuna de les diferents etapes. Després amb l'etapa que havíem triat, hem format una llista d’adjectius que caracteritzaven a aquells mestres que ens havien marcat, i per tant, així contestàvem a continuació la pregunta de “quin és el nostre model de mestre?”.
Hem comentat cadascuna de les etapes amb tot el grup de seminari i hem arribat a petites conclusions, com per exemple que en l’etapa d’infantil, quan es parla d’aprendre, ens referim a jugar i, en canvi, en l’etapa de primària, aprendre és esforçar-se.

Una frase que m’ha marcat d’aquest seminari és “l’educació és com una loteria”.

dimecres, 21 d’octubre del 2009

Iniciem el seminari, aprenem en el nostre primer debat tots junts!

Per iniciar el seminari, vam resoldre els dubtes sobre els treballs que havíem de realitzar, ja fos el de “Com eren els meus mestres?” o el treball d' “Educació i vida quotidiana”.

A continuació, la Sara ens va explicar el seu conte “El Mite de Persefone”, que des del meu punt de vista, ens va agradar molt a tots. Després vam comentar els aspectes positius (com per exemple: la seva manera d’explicar el conte ens havia captivat a tots, o la seva mirada, ja que ens anava observant mentre l’explicava), i també els aspectes negatius (com: la pronúncia, el to de veu..).

Després la Paula, la Lorena i la Silvia, ens van explicar la seva notícia d’actualitat educativa, que tots ja la coneixíem ja que era molt actual i interessant per nosaltres, com a futurs mestres.
Em va semblar molt interessant que es poguessin parlar des de tots els punts de vista, ja fossin mestres, família i alumnes o adolescents, i que ens poguéssim posar tots en algun d’aquests papers.
Em va semblar una activitat molt positiva i que em va aportar molt, ja que ens vam conèixer i vam poder parlar amb altres del seminari, saber les seves opinions i posar-nos d’acord per a defensar el nostre paper i aprendre així dels nostres errors, com per exemple aprendre a dialogar, escoltar més als altres, a interioritzar un paper o posar-nos en la pell d’un altre, millorar el to de veu i la postura, participar més (ja que a mi em costa bastant més participar i em vaig sentir molt millor donant la meva opinió i en cap moment em vaig sentir vergonyosa o que no volia participar, cosa que per mi és un gran pas)..

Però sobretot el que em va cridar l’atenció va ser que no m’havia plantejat perquè havia passat això, és a dir, perquè es volia arribar a aquest acord, sabia que passaria, però no sabia perquè es volia canviar ara el curs escolar. Per tant, no m’ho havia ni plantejat i em va semblar una bona manera de reflexionar sobre el tema.

dimarts, 20 d’octubre del 2009

Cultura lliure

La cultura lliure és tota aquella creació que s’encarrega de la difusió i l’elaboració de la cultura d’acord amb els principis de llibertat equiparables al programari lliure.
Un exemple de cultura lliure seria la Viquipèdia.

Dins de la cultura lliure podem parlar del “Creative Commons” i del “Copyleft”.
El “Creative Commons” és una organització dedicada a promoure l’accés a la cultura i a una major flexibilitat de les lleis de propietat intel·lectual. Són llicències d’ús obert, i això fa que tothom pugui utilitzar aquell material, per tant, es pot copiar i distribuir.
I el “Copyleft” sorgeix com a oposició al “copyright”, és a dir, al dret de copia.

Quan parlem de programari lliure, és a dir, a “free software”, ens referim a poder utilitzar un material, estudiar-lo, redistribuir-lo, millorar-lo i fer-lo públic.


Pel que fa a l’activitat que havíem de fer, aquests són els resultats als que he arribat, després de llegir tota la informació dels documents penjats al blink.

Cas A: El professor d'educació física diu als seu alumnes: "Per demà, tothom vindrà a classe amb unes "Nike. Jordan Collezione 20/3" per a poder fer les pràctiques de bàsquet".

En aquesta situació, els pares presentarien una queixa formal a l’escola i es demanaria una reunió, en la qual els pares donarien el seu punt de vista i presentarien aquelles queixes al professor d’educació física o al propi centre.

Cas B: Estem a classe fent un projecte de treball col·laboratiu de ciències i diem als nostres alumnes: "Aneu a google, cerqueu imatges sobre la terra i les aneu enganxant i comentant al Word".

Aquesta situació seria molt bona i productiva per als alumnes, ja que han de buscar per Internet imatges, enganxar-les i anar comentant-les segons el que han treballat a classe.

Cas C: Per a preparar una classe, el mestre ha confeccionat un fantàstic PowerPoint en el que li manquen les dues últimes diapositives, l'envia per correu electrònic als seus alumnes amb la instrucció següent: "Obriu el PowerPoint, fet amb la versió 2007, i completeu les dues últimes diapositives amb les dades que falten i la propera setmana el porteu a classe per comentar-lo".

En aquesta situació no s’hauria de dir lo del PowerPoint amb la versió 2007, ja que l’alumne que no tingui la versió 2007, se l’haurà de baixar d’Internet, o agafar un programa compatible amb la versió 2007, sinó segurament no podrà obrir el PowerPoint ni modificar-lo.

Cas D: El professor de ciències, en una excursió, diu als seus alumnes: "Entreu a la botiga de records, agafeu les postals que vulgueu per portar-les als pares".

En aquesta situació no es pot obligar als alumnes a comprar cap postal, ja que algú pot no portar diners, no agradar-li cap postal, o no voler-li portar cap als pares, i per tant, no els compraria lliurament, sinó perquè ho ha dit el professor.

dijous, 15 d’octubre del 2009

Audacity

Aquest programa no el coneixia!! Hem va semblar molt interessant aquesta activitat, ja que era una nova manera d'experimentar amb les noves tecnologies i així després el podíem utilitzar nosaltres a casa per la nostra compte.
Primer de tot, ens vam reunir les quatre del grup i vam buscar frases que tinguessin a veure amb l'educació. Un cop escollides aquestes, vam gravar les nostres veus una per una, intentant que les veus s'escoltessin de forma clara, i les vam ajuntar totes a l'Audacity.
Cada veu la guardàvem en format wav. i un cop ajuntades totes, les comparàvem i decidíem quines havien de ser modificades, ja que es sentien molt fluix. Per tant, amplificàvem algunes de les veus per tal de què tinguessin el mateix to totes.
A continuació, intercalàvem les veus, deixant espais de silenci per a després poder posar la música de fons.
Un cop finalitzada l'activitat, hi afegíem una música de fons que a nosaltres ens agradés.

El resultat d'aquesta activitat, el podeu veure aquí.

divendres, 9 d’octubre del 2009

Ens coneixem!!

En la primera sessió de seminari, vam presentar-nos tots d’una manera bastant original, a partir de les claus de cadascú. Em va semblar una proposta bastant encertada, ja que la majoria pensàvem que potser no reconeixeríem el so de les nostres claus i en la majoria de casos no va ser així, vam saber quin so pertanyia a les nostres.
Vam explicar que significaven els nostres clauers i després vam presentar-nos de forma individual.

El primer dia de seminari m’ha servit per conèixer una mica més alguns dels companys de l’altre grup i una mica més els del meu.


dijous, 1 d’octubre del 2009

Notebook i Delicious

A la classe de TIC d'avui, ens han explicat una mica més sobre les tecnologies de TIC, i hem treballat dues pràctiques, una amb el Notebook i l'altre amb el programa Delicious. Hem treballat cadascú per la seva compte amb el suport de la professora, per resoldre'ns els dubtes.

En el programa Notebook, hem pogut penjar imatges, fragments d'algun text que ens interessava i pàgines webs.

I en el programa Delicious, podiem entrar a les pàgines dels altres companys i companyes.
Aquests dos programes ens permeten emmagatzemar la informació de manera còmode, fàcil i on-line, i que per tant, sigui accessible des de qualsevol lloc.

M'ha semblat interessant la classe d'avui, ja que hem pogut conèixer altres programes que existeixen i que no coneixiem i hem pogut experimentar amb ells de manera personal i individual.